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農/인삼이야기

인삼의 음양 보고서 자농삼팜(Farm)

인삼의 음양에 대한 새로운 연구 보고서

 

인삼(ginseng) 음양(陰陽 ; yin and yang) 다룬 흥미로운 연구 보고서 편이 미국의 학술지에 발표됐다. 이번 연구에는 영국과 네덜란드, 미국, 중국의 학자들이 공동으로 참여했으며 연구 결과는 미국심장협회(American Heart Association) 발간하는 학술지 "순환(Circulation)", 온라인 속보판, 8 30일자(doi : 10.1161/01.CIR.0000140676.88412.CF) 소개됐으며 같은 학술지, 인쇄판 9 7일자에도 게재될 예정이다. 인삼에 대한 지금까지 여러 연구 결과들을 살펴보면 인삼은 혈관의 성장을 촉진해 상처 치유 과정을 돕는 기능을 갖고 있다. 그러나 인삼으로 인해 오히려 이런 과정이 방해를 받는다는 연구 결과들도 발표된 있다. 후자의 경우 상처 치료에는 도움이 되지 않지만 (cancer)처럼 신생혈관형성(angiogenesis) 필요한 질병을 억제하는 효과를 거둘 수도 있다. 이런 일련의 연구 결과들은 인삼에 매우 상반적인 효능이 내재되어 있다는 것을 의미한다. 이번 연구는 처음으로 인삼에 이런 상반된 효능이 생기는 이유를 과학적으로 규명했다. 연구진은 미국과 중국, 우리나라, 상츠(Sanqi) 인삼 가지 서로 다른 계통의 인삼들을 분석한 결과 이들의 가지 핵심 성분의 비율이 상이한 것을 확인했다. 그리고 가지 물질 가운데 하나는 혈관의 성장을 증진시키고 다른 물질은 반대의 작용을 유도하는 것으로 밝혀졌다. 한마디로 인삼의 성분 비율에 따라서 음양의 성질이 결정된다는 것이다. 이와 함께 연구진은 인삼의 성분을 추출하는 방법에 따라서도 성분들의 비율이 바뀔 있다는 것을 확인했다. 이를 근거로 연구진은 인삼의 종류에 따른 규정 항목을 두는 것으로는 부족하고 추출공정 자체까지 규제해야만 인삼으로 인한 사고를 막을 있다는 입장을 밝혔다. 미국의 경우 생의약(herbal medicine) 1994년에 마련된 식품 첨가물 규정에 의해 제한을 받는데, 관련법에서는 식품의약국(Food and Drug Administration) 기준을 맞추거나 사전 허가를 받을 필요성은 없다. 일반적인 의약품에 비해 법적 규제가 느슨하다는 것이다. 서구 국가들의 경우 인삼 같은 생의약품의 사용이 증가하는 추세에 있기 때문에 이를 적절히 규제하지 못하면 의약품 사고가 증가할 것이라는 우려가 있는 것이 사실이다. 그리고 이런 우려는 생의약품과 관련된 연구에 있어서 하나의 방향을 형성하고 있는데 이번 연구도 궤를 같이 한다.


MIT Team Explains Yin-Yang Of Ginseng


08/30/04 -- In work that emphasizes the need for stronger regulations of herbal drugs, an international team of MIT scientists and colleagues has unraveled the yin and the yang of ginseng, or why the popular alternative medicine can have two entirely different, opposing effects on the body.


  Conflicting scientific articles report that ginseng can both promote the growth of blood vessels (key to wound healing) and stymie that process. The latter is important because preventing the formation of blood vessels can be enlisted against cancer. Tumors are fed by blood vessels; cutting off their supply can kill them.

  In the Sept. 7, 2004 issue of Circulation: the Journal of the American Heart Association, the researchers from the United States, England, the Netherlands and Hong Kong explain these dual effects for the first time.

  Chemical fingerprints of four different varieties of ginseng--American, Chinese, Korean and Sanqi--show that each has different proportions of two key ingredients. Additional studies showed that a preponderance of one ingredient has positive effects on the growth of blood vessels; more of the other component tips the scale the other way.

  "We found that this composition really matters for the ultimate outcome," said Shiladitya Sengupta, a postdoctoral associate in MIT's Biological Engineering Division.

  Further, the team found that the way ginseng extracts are processed can also alter the compositional ratio. "This is a very clear-cut example of why we need regulations standardizing herbal therapies through compositional analysis," said Professor Ram Sasisekharan of MIT's Biological Engineering Division. With the new results, "we can now rationally isolate the components to focus on a specific effect, such as promoting blood-vessel formation."

  In the United States, herbal medicines are currently regulated under the 1994 Dietary Supplement and Health Education Act, which does not require standardization or prior approval from the Food and Drug Administration. "You can basically crush it and sell it," Sasisekharan said.

  The new results could also lead to medicines patterned after ginseng's key components. As the researchers write in Circulation, the identification of one of these in particular "opens up the exciting possibilities of harnessing [its] chemical scaffold as a prototype for wound-healing compounds."

Sasisekharan emphasizes the importance of Sengupta's interdisciplinary approach to the work. "He had the foresight to integrate the biology of cancer and blood-vessel formation to the pharmacological behavior of this drug and its structure."

  MIT's role in the collaboration grew from Sasisekharan's expertise in complex sugars, which turn out to be key to ginseng's activity. "The sites where sugars are attached and how they are attached are unique for each of the molecular constituents, the ratio of which are distinct among the different varieties of ginseng," he explained. In 1999 Sasisekharan's lab developed a new tool for characterizing complex sugars.

Source: Massachusetts Institute of Technology

출처: http://www.bio.com  자농삼팜 http://insam.tistory.com.

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